3 jun

Technasiumleerlingen bij Young Solar Challenge in Akkrum

Het zonnige weer was dit weekeinde niet alleen goed voor zonaanbidders, ook technasium-leerlingen van het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden voeren er wel bij.

Met hun op zonne-energie varende boot behaalden ze in het Friese Akkrum, waar de tweede race werd gevaren voor de NK Young Solar Challenge, een zevende plek. ’Zeer trots’ waren teamcaptain Jonas, teamleden Minke, Thijs, Guus, Gijs, Ian, Darius, en Thomas en hun docent/technator Yvonne Gallagher op die prestatie. In totaal doen dit jaar namelijk 33 teams uit Nederland mee aan de wedstrijd en eentje uit Duitsland.

Na een tiende plaats bij de eerste race in Harlingen, biedt het ook perspectieven voor de volgende twee races in Heusden (14 en 15 juni) en Purmerend/Beemster (21/22 juni). Gallagher: „We gaan de komende weken natuurlijk oefenen op het Joppe en de Kaag om onze zesde positie te verbeteren. Dit zijn mooie en spannende momenten.”

De Young Solar Challenge wordt gevaren met boten die de teams zelf in elkaar hebben gezet, tot en met de elektronica aan toe. „Daardoor worden we gestimuleerd om zelf na te denken over zaken als duurzame energie en dat vervolgens ook toe te passen, met ook als doel het ontwikkelen van een passie voor de technische wereld”, legt Gallagher enthousiast uit.

Maar er is meer dan de boot die de teamleden voor hun eerste race ook nog eens uitgebreid hebben getest. Zo begon de race in het zonovergoten Akkrum met een hardlooponderdeel over een 1,5 kilometer lang parcours. En toen loper Guus de boot aan tikte, Bob de bôot gedoopt, kon die onder luid gejuich van het thuisfront beginnen aan de ’endurance’.

Bij dit onderdeel varen de deelnemers ongeveer een uur, maar moeten er wel voor zorgen dat ze aan het eind genoeg (zonne-)energie over hebben voor de afsluitende sprint. Daarbij draait het namelijk, zoals de naam al zegt, om snelheid.

Het is geen snelheid die je simpelweg uit je gashandel haalt. Nee, voor deze snelheid is teamwork nodig en concentratie. Wie weinig waterweerstand heeft, maakt bijvoorbeeld meer kans.

Al met al vindt de docent dat de Young Solar Challenge ’een ware sport is voor deze jonge techneuten, lefgozers, gadget freaks en organisatietalenten, die innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben’.

Ook ziet ze de wedstrijd, waar haar school al twee keer eerder aan meedeed, als een ’combinatie van techniek, tactiek en teamwork is’. Mooi weer kan daarbij ’enorm helpen’, leerde het avontuur in het zonovergoten Akkrum: „Zo konden we op volle capaciteit varen.”

Terug naar het nieuws